Mitä meikäläisen lautaselta löytyy?

Sain idean kirjoittaa omista ruokailutottumuksiani kun tyttöystäväni pohti omiaan täällä. Esittelen teille samalla myös yhden esimerkkipäivän ruokailuistani. Mennäänpäs sitten pidemmittä puheitta suoraan asiaan.

PERUSPRINSIIPIT RUOKAILUSSANI

Olen syönyt enemmän tai vähemmän säännöllisen ruokailumallin mukaisesti viimeiset kymmenen vuotta. Mukaan on mahtunut tiukkoja kana-riisi-parsa -ruokavalioita sekä hieman joustavempiakin ajanjaksoja. Voisin esitellä teille hieman perusperiaatteita mitä itse suosin ruokailuissani tällä hetkellä. 

Aamupalaksi neljä kokonaista kananmunaa.

 

Proteiinit aina etusijalla. Pyrin pitämään ruokavaliomallistani riippumatta aina proteiininsaannin vähintäänkin riittävällä tasolla. Minun näkemysteni mukaan se on vähintään 2 grammaa painokiloa kohti eli tällä hetkellä yritän saada syötyä noin 180-200g proteiinia joka päivä. Tavoitteenani on kasvattaa lihasmassaa, joten määrä on hieman korkeampi kuin ehkä tarvitsisi olla. 

välipala.jpg

Välipalalla kaksi lasia smoothieta ja yksi kaura Reissumies -leipä.

 

Hiilarit täytyy ansaita. Olen aina suosinut hiilihydraattien ajoittamista. Välillä olen kokeillut suurempaa määrää hiilihydraatteja aamulla ja välillä taas treenin ympärillä. Tällä hetkellä kuitenkin syön lähes aina hiilihydraatittoman tai ainakin vähähiilihydraattisen aamupalan jonka jälkeen lähden ateria aterialta korottamaan hiilihydraattiensaantia kohti treenin jälkeistä ateriaa, joka onkin päivän suurin hiilihydraattiannokseni. Pidän ehdottoman tärkeänä hiilihydraattien suhteuttamista päivittäiseen aktiivisuuteen. Näin saadaan esimerkiksi treenipäivinä syötyä suurempia määriä hiilihydraatteja kun välipäivisin määrästä tingitään hieman kun kulutuskaan ei ole niin korkea. En väitä tämän olevan yksi ja ainoa tapa, mutta itse toimin näin. 

Päivälliseksi lasagnea ja pari lasia maitoa.

 

Ajoitus ja ruokamäärät sopivaksi päivärytmille. Tämän nostaisin heti proteiininsaannin jälkeen ehdottomasti tärkeimmäksi yksittäiseksi osa-alueeksi ruokavaliosta. On täysin järjetöntä ahtaa itsensä täyteen hiilihydraatteja aamupalalla jos huomaat haukottelevasi jo aamupäivästä. Tähän voi vaikuttaa hiilihydraattien huono vastaanottokyky, väärät ruoka-ainevalinnat tai yksinkertaisesti liian täysi vatsa. Toimistotyöläinen saattaa tarvita vähemmän ravintoa alkupäivästä toisin kuin rakennusmies. Kehoitankin teitä jokaista kokeilemaan erilaisia ajoituksia hiilihydraattimäärissä ja yleisesti ruokamäärissäkin. Itse syön aina päivän suurimman aterian päivällisen kohdalla, jolloin yleensä olen myös tullut treenaamasta. 

Iltapalalla smoothieta ja leipää taas yksi kokonainen siivu. 

Sopiva rentous takaa pitkäaikaisempia tuloksia ja helpompaa noudatettavuutta. Olen noudattanut siis useita vuosia tiukkoja kana-riisi-parsa -ruokavalioita ja saanut tällä mallilla pudotettua painoa mm. 55 kiloa. Mikä kuitenkin hauskinta niin tulokset olen säilyttänyt juurikin tämän näköisellä ruokavaliolla minkä esittelin tekstissä. Syön herkkuja pari-kolme kertaa viikossa yhden-kahden aterian verran tämän ruokavalioni lisäksi, mutta olen silti onnistunut pitämään painoani alle 90 kilossa jo viitisen vuotta. Joku voisi väittää, että ruokavalioni ei välttämättä ole se kaikista ravintorikkain, mutta olen katsonut kuitenkin paremmaksi vaihtoehdoksi noudattaa ennemmin vähän sinnepäin -ruokavaliota kuin ei minkäänlaista ja antaa painon nousta takaisin. Panosta siis ruokavaliossasi myös siihen, että sitä on mukava noudattaa. 

 

LÖYDÄ ITSELLESI OIKEA TYYLI

Kaikille ei varmasti sovi tämä minun tyylini syödä, joten kannattaa yrittää löytää se oma paras ruokavalio esimerkiksi personal trainerin ohjeiden avulla tai perehtymällä itse ravintoon. Mikäli sinulla on painoa pudotettavana esimerkiksi 20-30 kiloa niin ei välttämättä ole paras vaihtoehto täyttää jääkaappia lasagnella ja maitopurkeilla. Suosittelenkin pudottamaan painoa mahdollisimman vähän energiaa (mutta paljon ravintoa) sisältävillä ruoka-aineilla ja sitten siirtymään tasapainotteluvaiheeseen ns. normaalilla ruokailulla. 

Mukavia ruokailuhetkiä ja ensi kertaan!

-Joonas